Naamloos‎ > ‎

CATCHING LIVES

Geplaatst 9 sep. 2016 01:57 door CDO Kortrijk   [ 26 sep. 2016 04:52 bijgewerkt ]
https://sites.google.com/a/cdokortrijk.be/cdo-kortrijk/cdo-nieuws/catchinglives/WVL%20klein.jpg?attredirects=0
Verslag van leerkrachten Ilse en Jo. 

Met enkele leerlingen uit de diploma- en bedrijfsbeheerklas gingen we helpen in een daklozenproject in Canterbury, Kent, UKOnze eerste ervaring met Catching Lives was meteen een schot in de roos. Van bij de aankomst probeerden de leerlingen zonder enige gereserveerdheid contact te leggen met de cliënten (gebruikte benaming door de ontvangende organisatie). 

Aanvankelijk waren zij zeer afstandelijk maar na de eerste activiteit - de helft koken, de helft culturele rondleiding door 2 cliënten (2de dag omgekeerd), was het ijs gebroken. In de namiddag hadden onze leerlingen enkele activiteiten gepland maar de wispelturigheid van de cliënten gooide roet in het eten en de planning werd overhoop gegooid.  Sommige leerlingen hadden hard gewerkt aan hun activiteit maar die ging dan niet door. 

Tegen onze verwachtingen in werd hier heel flexibel en begripvol mee omgegaan. Jongeren herverdeelden zichzelf spontaan in nieuwe groepjes en gingen aan de slag.  Uiteindelijk werden er samen met cliënten Vlaamse desserts gemaakt, voetbalmatch gespeeld met jongere cliënten en spelletjes gespeeld met de minder actieven. Enkele jongeren verrasten ons door hun doorzettingsvermogen, anderen met hun solidariteit, nog andere met hun empathie. Het was een wonderbaarlijk proces en heel verrassend dat onze jongeren zich zo snel aanpasten, engageerden en empathie vertoonden. 

De ervaring was zo intens dat zij nog een dag langer wilden blijven maar dat was natuurlijk om financiële en praktische redenen niet mogelijk.