Naamloos‎ > ‎

Meer en meer +18-jarigen volgen deeltijds beroepsonderwijs

Geplaatst 6 feb. 2014 05:20 door CDO Kortrijk   [ 7 dec. 2015 06:31 bijgewerkt ]
Uit het nieuws van 27/01/14 (deredactie.be)

In het deeltijds beroepsonderwijs zitten elk jaar meer jongeren van 18 en ouder. In 3 jaar tijd is hun aantal meer dan verdubbeld. Het gaat om jongeren die niet meer leerplichtig zijn, maar in het voltijds onderwijs geen diploma hebben gehaald.

Het voorbije schooljaar zaten in totaal 8.631 leerlingen in het dbso, het deeltijds beroeps secundair onderwijs. 3.513 (40,7 procent) onder hen zijn ouder dan 18 en dus niet meer leerplichtig. Drie jaar geleden bedroeg het aandeel niet-leerplichtigen nog 22,2 procent (of 1.630 leerlingen). Het totaal aantal leerlingen in het dbso is in dezelfde periode gestegen met ongeveer 1.300.

In het deeltijds beroepsonderwijs krijgen de leerlingen twee dagen les per week. Velen combineren het dan ook met een baan bij een bedrijf. Meer en meer jongeren die de school hebben verlaten zonder diploma, proberen dat dus via het dbso alsnog te halen. Als mogelijke reden daarvoor wordt verwezen naar de minder goede economische toestand en de hoge jeugdwerkloosheid, waardoor jongeren meer gewezen worden op het belang van een diploma.

"Alles wat je nog kan bijleren en bijkrijgen van diploma's is zeker goed, want in deze tijd heb je zeker diploma’s nodig om aan een degelijke job te raken", zegt een van de leerlingen van het CDO Kortrijk aan VRT-journaliste Kathleen Huys. Zij ging bij enkele leerlingen van de school naar hun motivatie polsen (reportage via beluister).